Sorun: Bina Temelinin Korunması -Bina Tabanında Çıkan Suların Önlenmesi – Otopark Zemininden Çıkan Suların Drenajı - Bina Tabanında Su Çıkması / Temel Suyunun Otoparkın Zemininden Kusması / Çevre Sularının Bina Tabanında Çıkması
Çözüm; Binayı, binanın temelini ve binanın perde duvarlarını sudan korumak, binaya suyun gelmesini önlemek, ve bina tabanında bulunan suların tahliyesi için drenaj ve izolasyon çalışması yapılır. Bazı bina ve yapılarda hem drenaj hem de izolasyon yapılırken bazılarında bunlardan sadece birisi yapılır. İster hem ikisi yapılsın isterse bunlardan birisi yapılsın usulüne uygun yapılırsa ve amacına hizmet edecek şekilde yapılırsa olumlu netice alınır diğer türlü faydadan çok zararı olabilir. Şöyle ki;
Eğer yalıtım yapılacaksa; çok iyi bir işçilik yapılmalı, bir binada iğne ucu kadar boşluk kalsa ve oradan su içeri girmiş olsa yapılan tüm yalıtımın boşa gidebileceği gibi içeri giren su dışarı çıkamayacağı için bina zeminde şişmeye ve bina tabanın tamamen su altında kalmasına da neden olabilir.
Eğer Drenaj yapılacaksa; drenaj hattı bina temelinin altında kalmalı, drenaj su seviyesi bina temelinin alt seviyesinde olmalı, akım yönünde meyil verilmeli ve tahliyesinin bina tabanının çok altında kalmasına dikkat edilmeli. Tahliye hattı olmayan ve yeteri derinlikte tahliye hattı olmayan drenaj hattı da yine faydadan çok zararı olacaktır. Öyle ki yapılan drenajdan dolayı çevre suları bina etrafına toplanacak yeteri kadar derinlikten su alınmadığı zaman yine bina temelinin su altında kalmasına dolayısıyla binanı zeminden muhtelif yerlerinden suların çıkmasına neden olacaktır.
Tespit / Gözlem
Diamond Hill Sitesi E Blok’ta otopark zemininden suların kusmasından/çıkmasından dolayı muhtelif yereler beton ve kalekim vari malzemeler sürülerek kapatılmaya çalışılmıştır. Binanın tabanından çıkan sular, bina zemininde suların şişmesi neticesinde ortaya çıkmaktadır. Bina temelinin altına gelen çevre suları, bina temelinin altına gelen yağmur suları ve binanın tabanından çıkan taban suları için temel altından ayrı bir tahliye hattı oluşturulmadığı sürece bu sular farklı yerlerden çıkmaya devam edecektir. Bu durum ilk zamanlar temiz su şeklinde, sonrasında duvarlarda ve zeminde gri renkli su izi, sonrasında yeşil renkli, ilerleyen zamanlarda ise siyah renkli su izi, kabarmalar, dökülmeler ve ağır kokular şeklinde ortaya çıkacaktır. Aradan geçen süreye göre koku ve görüntü kirliği artacak, ayrıca beton ve demire vereceği zarar da büyüyecektir.
Çözüm
Binanın otopark ortasında bulunan asansör kuyusunu içerisi su doludur. Binanın zemininde yani otopark yüzeyinde çeşitli yerlerden kusmalar vardır. Buna nazaran yan duvarlarda su çıkması veya su sızıntısı şeklinde belirtiler daha azdır. Yani binanın izolasyonu yapıldığı için binanın yan duvarlarından ıslanma ve nemlenmelerin olmadığı, bina altından her hangi bir koruma olmadığı için binanı zeminindeki suların yükselerek zeminden çıktığı görülmüştür. Bu durumda binanı çevresine yeniden izolasyon çalışması yapılsa dahi bina tabanından çıkan suların önleyemeyecektir.
Bu durumda bina ortasında bulunan asansör kuyusundan girilerek kuyu açılması veya bina altından kapalı yatay tünel gidilerek bina tabanından çıkan suların tahliyesi düşünülmektedir. Ancak binanın temel alanı (30*20=600 metre kareye) yakın olmasından dolayı tek bir noktadan girilerek kuyu yapılmasının suların önlenmesinde yeterli olmayacağı kanaatine varılmıştır. 100/150 metre karelik temel alanı bulunan binalarda yüzde yüz çözüm iken 600 metre karelik temel alanı olan binalarda çözüm olmayacağı kanaatine varıldığından tek bir noktadan yapılacak kuyu yerine bina temelinin bir başından diğer başına kadar gidecek şekilde kapalı yatay tünel yapılmasın çözüm olacağı anlaşılmıştır.
Sonuç Olarak;
Bina temelinin altına oluşturulacak tahliye hattı ile zeminde bulunan suların binanın temel altı taban seviyesine kadar yükselmeden dışarı atılması sağlanacaktır. Tabanda şişen sular, bina temelinin alt kısmından 20 cm daha aşağı bir seviyede tutulacak ve dalgıç pompa vasıtası dışarı atılacaktır.
YAPILACAK ÇALIŞMALAR
Ön Hazırlık
Binanın boş arkaya bakan tarafındaki parke taşlı olan bölgeden çalışmaya başlanacaktır.
Parke taşlar 4 metre uzunluğunda ve 1 metre genişliğinde sökülecek,
Buradan aşağı 2 metre derinliğinde kanal açılacak,
Bina temel kalınlığının 100/120 cm arasında olduğu varsayıldığında temelin altından da tünel gitme mesafesi olan 80 cm daha aşağı inildiğinde toplamda 180/200 cm derinliğine uzun kanal kazılacaktır.
Kapalı Yatay Tünel
Kapalı yatay tünel çalışmasına bu noktadan başlanacak ve binanın sonuna kadar gidecektir.
Tünel kazıma işlemi bittikten sonra akım yönünde taban tesviyesi yapılacak,
Drenaj Sistemi
Drenaj ve su tahliyesi için 100 lük drenaj borusu döşenecek,
Drenaj borusunun etrafı mıcır ile doldurulacak,
Tahliye Sistemi
Drenaj hattının çıkışına yani sökülen parke taşlarının bulunduğu kuyu yapılacaktır. Bu kuyunun derinliğine tünelin tabanından 40/80 cm daha derin olacaktır. Tünel içerisinde su birikmeden bu kuyudan atılacaktır.
Kuyudan suyu atılması için su seviyesine duyarlı çalışan dalgıç pompa montajı yapılacaktır.
Kompozit Kapak
Kuyu kapağı için zemine uyumlu, beyaz renkli, üzerinden araç geçebilen ve görüntü kirliği yapmayan kompozit kapak montajı yapılacaktır.
Görsellik ve Çevreye Uyum
Kapalı yatay tünel tamamen binanın altında kalacağı için her hangi bir görüntü kirliği oluşturmayacaktır.
ŞARTNAME
Kazı sonrası artan hafriyat taşınması tarafımıza aittir.
Tünel içerisine döşenecek olan 100’lük drenaj borusunun temini ve nakliyesi tarafımıza aittir.
Drenaj borusuna sarılacak olan keçenin temini tarafımıza aittir.
Tünel içerisine taşınacak olan mıcırın temini tarafımıza aittir.
Bina önüne yapılan olan drenaj kuyusu içerisine yerleştirilecek olan drenaj bacalarının temini, nakliyesi ve kuyu içerisine indirilmesi tarafımıza aittir.
Kuyu içerisine yerleştirilecek olan dalgıç pompanın temini, nakliyesi, montajı tarafımıza aittir.
Drenaj pompasının tahliye hattının yapımı tarafımıza aittir. Tahliye hattında kullanılacak olan pprc borularının ve bağlantı elamanlarının temini tarafımıza aittir.
Parke taşlarının döşenmesi tarafımıza aittir.
ÖDEME - FİYATI - ÜCRETİ
Yukarıda anlatılan iş Malzeme dahil 0000 TL karşılığında yapılacaktır. (Fatura istenilmesi durumunda fiyata KDV tutarı eklenecektir.