Bodrum Kattan Su Çıkıyor | Binanın zemininden Su çıkıyor
Ustalar kanalizasyon olarak uzun yılladır İstanbul'da bu tarz sorunları çözmek için çalışmalar yaptık. Şimdiye kadar yapmış olduğumuz çalışmaların hemen hemen hepsinden olumlu sonuç aldık. Olumsuz geri dönüş yapan olmadı. Yapmış olduğumuz işlerin birçoğunun kendine has özellikleri ve şartları vardı ama ortak noktaları da çoktu, biz bu ortak olan noktalardan bahsederek alt katları su basması sorunu hakkında bilgiler vereceğiz.
Burada alt katları su basması diye genel bir tabir kullanmaya çalıştık, çünkü bahsetmiş olduğumuz yerler farklı isimlerle telaffuz ediliyor, örneğin bir su basması hadisesi olduğunda bize ulaşan kimseler; bodrum katı su bastı, giriş katı su bastı, zemin katı su bastı, garajı su bastı, depoyu su bastı, binanın bodrumunu su bastı gibi genel olarak alt katları kastedilerek bu yerlerin su aldığını bildirilirler, biz bu saydıklarımızın hepsini kapsasın diye alt katlar şeklinde ifade kullanacağız.
Alt katların su basması ile ilgili tespit, teşhis ve çözüm önerilerine geçmeden önce alt katların ne amaçla kullanıldığını bilmemiz gerekir. Yani binaların bodrumunun ne amaçla kullanıldığı önemlidir. Örneğin daire olarak kullanılan bodrum katların zemininden çıkan sular ya da sızmalar ile depo, garaj gibi yani daire dışında başka bir amaçla kullanılan bodrum katların zemininden tabanından çıkan suların ve su sızmaları için yapılacak işler birbirinden çok farklı olacaktır. Yine daire olarak kullanılan bodrum katında su sızıntısı çok az bile olsa dairede aşırı baskın bir hava, havasızlık, ağır koku gibi dairenin konforunu ve kalitesini etkileyecek belirtileri ortaya çıkabilir. Daha da ötesi Bu sadece Konfor ve kalite ile sınırlı kalmayacak sağlığınızı da özellikle çocukların sağlığını etkileyecektir. Daire dışında başka bir amaçla kullanılan bodrum kata tabandan ve duvarlardan gelen sular görsel olarak rahatsızlık verir ancak hayati bir öneme sahip değildir. zaten bu farkındalık da bodrum katların daire olarak kullanımının yaygınlaşmasından sonra daha da artmıştır. Özellikle istanbul da bazı muhitlerin ve semtlerin albenisi hiçbir zaman bitmiyor, ancak bina yapılacak arsa kalmaması ve imar mevzuatındaki fazla kat sınırlamalarımdan dolayı çok katlı yapılara müsaade edilmeyişi, aynı zamanda 123 yüksek maliyetli arsa ve parsel içerisinde daha fazla daire sığdırabilmek için Bodrum ve zemin katların daire olarak kullanılmasını zorunlu hale getirmiştir. Bundan dolayı normal daire standartlarında yaşanabilmesi için kalite ve konforun artırılması yönünde yalıtım yapmak gibi ekstra çalışmalar yapılmış, son teknolojik imkanlar ve inşaat malzemeleri kullanılarak binanın zeminini tamamen sudan, nemden, küfden korunmaya çalışılmıştır. Tabi bu çalışmaların hepsinden olumlu sonuçlar alınmamış, olumsuz sonuçlar da alınmıştır. yalıtım malzemesinden kaynaklanan işçilikten ustalıktan kaynaklanan ya da uzun yıllardan dolayı yalıtım malzemesinin direncini kaybetmesinden dolayı gibi nedenlerden dolayı olumsuz sonuçlar alındığı olmuştur. Binaların alt katları depo garaj gibi yani daire dışında başka bir amaçla kullanıldığı zaman havasızlık nem ve Rutubet çok olumsuz etki yaratmayabilir, ancak su sızıntıları ve birikintilerin olması Hoş olmayan görüntülerin ve kokuların ortaya çıkmasına neden olur aynı zamanda bina temelinin sürekli su altında kalması durumunda Temel'de kullanılan demirlerden açıkta kalan yani betonla kaplanmamış olan varsa demirin oksitlenmesine sebebiyet verdiği için binaya yine zarar verilmiş olur,
Biz yapmış olduğumuz çalışmalarda binanın tabanında bulunan suyu herhangi bir su sızıntısına sebebiyet vermeyecek şekilde sonlandırıyoruz. özellikle binanın tabanında bulunan suyu binanın altından yani radyal temel üzerine çıkmayacak şekilde bir istikamette yönlendiriyoruz, yönlendirdiğimiz istikamette yaklaşık 2 metre derinliğinde kuyu yapıyoruz ve bütün suların burada toplanmasını sağlıyoruz. Aslında işin sırrı da buradadır. Çünkü suya karşı koymak yerine suyu yönlendiriyoruz. hangi yalıtım malzemesi kullanırsa kullansın suya karşı koymak ve suyu engellemek zordur. Bunun yerine yani zor olan tercih etmek yerine suya yön vermeyi, kanalize edilen suların bir kuyuda toplanması ve bu kuyu içerisinden bulunan suların su pompası ile dışarı atılması en doğru çözüm olacaktır.