Dalgıç pompalar ile ilgili bilgi ve tecrübelirimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Dalgıç pompalar kot farkı olan yerlerde ve kanalizasyon bağlantısının sıkıntılı olduğu yerlerde kullanılıyor. ancak Kot farkı olan evlerin çözümü sadece dalgıç pompa kullanmak değildir Hatta zorunlu kalmadıkça kullanılmamalıdır. Lağım giderinin kanalizasyona direk bağlantı yapılması her zaman birinci öncelik olmalıdır. Ancak bazen direk bağlantı yapmak kot farkından ve çevresel şartlardan dolayı imkansız olduğu görülse de bu noktada kapalı yatay tünel yöntemi kullanılarak direkt bağlantı yapılır kanalizasyon bağlantısı da ömürlük olur. Dalgıç pompalar biraz zahmetli ve masraflı olur ve ilerleyen zamanlarda birazda sıkıntıları çıkıyor. genelde sıkıntı çıkan Logar ve dalgıç pompalar ile ilgili kontrole gittiğimizde birçoğunun kurulum ve montaj Hatasından kaynaklandığını görüyoruz. Daha uzun ve sağlıklı çalışabilen dalgıç pompalar için montajına azami dikkat edilmesi gerekir.
Kuyunun ve dalgıç pompanın montajının iyi yapılması gerekir. Peki nelere dikkat etmeliyiz.
Öncelikli kuyunun uygun olması gerekiyor. Uygun derinlikte ve uygun genişlikte olması gerekiyor. Biz derinliği binanın gider çıkış seviyesine göre ayarlıyoruz. Çünkü bu giderin çıkışı kotun en düşü seviyesidir ve kuyunun derinliği bu seviyeden 120 cm altında olması gerekir. Buna dikkat edilmezse en alt daireyi sürekli lağım basar.
Kuyunun genişliği ise, bina gideri çıkışından alt tarafında kalan yani 120 cm lik kısım geniş olmalı, geniş olması iyi bir depo vazifesi görür ve motorun kontrolü ve bakımı daha kolay olur. 80’llik logar çok uygundur. bu seviyeden daha üstüne ise 70’lik koyuyoruz.
Diğer bir önemli husus ise dalgıç pompaya bağlanan gider sayısı azaltılmalı, daha az dairenin suyu pompa ile atılmalıdır. Üst dairlerin giderleri zemin zemine yâda bodruma indirilmeden ayrılmalı ve yüksek kottan kanala bağlanmalı, dalgıç pompa ile sadece bodrum ve zemin katta bulunan dairlerin suyu atılmalı, bu şekilde yapıldığı zaman pompa daha verimli çalışır ve daha uzun ömürlü olur.
Üst dairlerin giderlerin ayırmasının önemi sadece motorun üzerine binen yükü hafifletmek değil bir de elektrik kesintisi yâda başka bir arıza olduğu zaman dalgıç pompa duracak ama binada atık su kullanımına devam edilecektir. Kullanılan bu atık sular kotu en düşük dairenin tuvaletinden taşmaya başlayacaktır. Giderler ayrı olduğu zaman böyle bir arıza olması durumunda dalgıç pompaya bağlı bodrum ve zeminde bulunan daire sahipleri kendi aralarında bu kontrolü daha kolay sağlayacaklaralardır. Zararı yine kendileri göreceği için daha duyarları olacaklardır.
Kapalı Yatay Tünel Yöntemi İle Kanalizasyon bağlantısı nasıl olur.
Binanın atık su gideri seviyesinden başlanılarak eğim kurallarına riayet edilerek iski ana hattına bağlantısın yapılmasıdır. Öncelikle binanın gider seviyesine kadar bir kazı yapılır, bu seviyeden itibaren yatay ve kapalı bir şekilde, kaldırım, asfalt, merdiven, bahçe, duvar, kalebodur gibi yüzeyde bulunan hiçbir şeyi kırmadan kazmadan yerin altından gidilerek iski hattına bağlantısının yapılmasıdır. https://www.youtube.com/watch?v=9XTenrLO1z4&t=21s
Dalgıç Pompa Nedir?
Dalgıç pompalar temiz su pompaları ve kirli su pompaları diye ikiye ayrılıyor. Temiz su pompaları ile ilgili fazla sıkıntı olmadığı için burada bahsetmeyeceğiz, hatta yarı kirli su olan drenaj suyu pompalarından da bahsetmeye gerek yok. Kirli su pompaları çamurlu su pompaları, endüstriyel atık su pompaları ve katı atık pompaları gibi çeşitleri vardır. Bizler kanalizasyon ustası olduğumuz için kendi konumuz olan katı atık su pompaları yani lağım suyu pompalarından bahsedeceğiz.
Dalgıç pompalar nerelerde kullanılır?
Kot farkı olan ev daire yâda işyerlerinde kullanılır. Atık su giderinin iski gider seviyesinden düşük olduğu yerlerde lağım suyunu iski kot seviyesine çıkarmak için kullanılır. Kanalizasyon bağlantısı olmayan yâda kanalizasyon bağlantısında sıkıntı yaşanan yerlerde kullanılır.
Dalgıç pompa kullanmak zorunlumumdur?
İski mevzuatına göre iski atık su kanalının altında kalan giderlerde dalgıç pompa kullanmak zorunludur. Normal şartlarda belediyeler hizmet götürebileceği yerlere imar izni verirler. Yani bodrum ve zemin katların lağım giderleri ile belediyelerin kanal hatlarının sınırı olan ve bina önlerinde bulunan parsel bacalarına bağlantı yapmak zorundadırlar. Nitekim bu bağlantıyı yapıyorlar ama kot kurtarmadığında lağım motoru yani dalgıç pompa ile bu sıkıntını gider diyorlar.
Dalgıç pompa atık su giderleri kanala bağlanmasında yeterli midir?
Sorunsuz bir kanalizasyon bağlantısı için kanalizasyon borusunun iski hattına direk bağlanması gerekir. Dalgıç pompa vasıtası ile bu işlem yapılıyor ama biraz zahmetli ve masraflı oluyor. Elektrik kesintisi olduğu zaman binada jeneratör olmadığında dalgıç pompanın bulunduğu kuyu dolar, kuyu dolduğunda binada su kullanımına devam edilirse üst katların kullanmış olduğu sular bodrum ve zemin katın tuvaletlerinden taşmaya başlar.
Hangi Dalgıç Pompa Tercih edilmeli?
Kapasite ve Özellik Yönüyle ihtiyacımıza en uygun hangi pompa hangisi ise onu tercih etmeliyiz. Bunun için de ihtiyacımızın ne olduğunu bilmemiz gerekiyor ve aşağıdaki soruların cevaplarını bilmemiz gerekiyor.
-Dalgıç pompanın basacağı su miktarı, yani kaç adet gider bağlanacak?
-Dalgıç pompanın basacağı mesafe, Dikey Yükseklik ve Yatay Mesafe Ne kadar?
Bu iki soru dalgıç pompanın kapasitesi ile ilgilidir.
Atık suyun kirlilik oranı; drenaj sularını ve çamurlu kuyu sularını burada ele almadık, dalgıç pompa konusunun yükünü hafifletmek için giderleri ayırdığımız gibi drenaj sularını, çamurlu kuyu sularının ve endüstriyel atık suları burada ayırdık sadece lağım sulularını ele aldık. Lağım suların kirlik oranını da az çok tahmin ederiz. Ama üzerinde durulması gereken asıl önemli konu kullanıma özen gösterilebilecek bir binamı onun teşhisini iyi koymak gerekir. Kullanıma özen gösterilmeyecekse sıkıntı yaşanması için kesici, parçalayıcılı ve öğütücü özellikleri olan dalgıç pompalar tercih edilebilir.
Örnek vermek gerekirse wilo marka dalgıç pompa almayı düşünen birikişi, 4-5 dairenin atık suyu atacaksa TPR serisinden TPR- 10 Modelinin tercih edebilir. Bunu fiyatı ortalama 300 EURA 1500 TL dir. Daire sayısı 25-30’a çıkacaksa ve hiçbir sorun istenmiyorsa REXA serisinin Rexa CUT GI03.26 modelini tercih edebilir. Bunun fiyatı 2.000 EURO, bu makine trifaze olduğu için ayrıca elektrik panosu, dirsek ve ayakla birlikte 11,000 civarında bir fiyatı vardır.
Dalgıç Pompa Arızalarının Nedenleri, Arıza Sebepleri ve Arızanın Giderilmesi
Dalgıç pompaların geneli birbirine benzemektedir. Pompa çalışmıyorsa; - Elektrik bağlantısı yoktur, Şamandıralı şalter çalıştırmıyordur. Bu durumda; Elektrik bağlantısını kontrol ediniz, - Şamandıralı şalteri daha yükseğe ayarlayınız. Pompa beslemiyorsa; - Süzgeç tıkalı olabilir, basınç hortumu bükülü olabilir. Ortak arızalar verilir.
dalgıç pompa seçim tablosu, dalgıç pompa hesaplama programı, dalgıç pompa seçimi yardım, dalgıç pompa seçimi programı, dalgıç pompa özellikleri, dalgıç pompa çalışma prensibi, dalgıç pompa markaları, dalgıç pompa fiyatları koçtaş, atık su motoru fiyatları, arızası, yardım, montajı, çözüm,tavsiye, seçim, hangi pompa, nasıl tercih edilir. kim yapar, montajı, temizliği bakımı, kontrolü, borusu, kablosu, en uygun, eniyi , en kaliteli, markaları, dalgıç pompa neden yanar, dalgıç pompa çalışıyor ama su basmıyor,dalgıç pompa su çekmiyor, dalgıç pompa tamiri nasıl yapılır, dalgıç pompa nasıl çalışır videodalgıç pompası ustası, dalgıç pompa nontaj ustası, dalgıç pompa kuyusu, dalgıç pompa arıza yaparca, su çekmezse, çalışmazsa, temizliği, kim temizler, dalgıç pompa hortumu, logar bakımı, temizliği, kanal, kanalizasyon, tuvaelet, lağım , gider, istanbul, hangi pompa, pompa seçerken neye dikkat edilir, fiyatları, fiyatı, markaları markası