FARELERLE MÜCADELE YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Kanalizasyondan gelen Geri Tepme, Lağm Taşması, Gider Kokusu, Lağım Faresi gibi tüm olumsuzluklara karşı alınabilecek önlemlerin başından, kanalizasyon sistemine çekvalf montajı yaptırmak gelir. Çekvalf Aparatını beklide bir çok kişi bilmez, çünkü, kanalizasyon sorunları insanlarını başına ömürlerin ya bir iki defa yada hiç gelmez. Bu yüzden de kanalizasyon tesisatında kullanılan ek parçalardan bilgisi olmayabilir. Biz daha önceki yazımızda çekvalf ile ilgili;
“Lağım Faresi: Fare, Keme, Fındık Fare, Kanalizasyon Faresi gibi…kanalizasyon hattından gelen hayvanları önlemek için Yerli Çekvalf Kullanılabilir. Ancak çekvalfin içerisindeki kapağın metal olanı tercih edilmelidir. Çekvalfin içerisindeki klapenin plastik olanını lağım faresinin kemirdiğine defalarca rast geldik, içerisindeki kapağın metalden yapılanından taktık ve sıkıntı ortadan kalktı.
Lağım Basması: Geri Tepme, Su basması, Tuvalet Taşması, Kanalizasyon Basması gibi…su baskınlarını önlemek için ise; Eğer riskli bir bölgede ise ithal çekvalf tercih edilmelidir. Yerli çekvalfe göre çok daha iyi sonuç vermektedir.
Lağım Kokusu: Kanalizasyon Kokusu, Lağım Kokusu gibi….ağır kokuları önlemek için kullanılacaksa, kişinin ne kadar rahatsız olduğu ve ne derece sonuç almak istediğine göre değişir. Yani 300 TL lik çekvalf ile 3000 TLlik çekvalf arasında fiyat farkı olduğu için doğal olarak performans açısından da fark olacaktır.”
Şeklinde bilgi vermiştik. Yani çekvalfin hangi durumlarda kullanıldığı, hangi çevkvalfin tercih edilmesi gerektiği, kaç paralık çekvalf takılacağı, uygun fiyatlı çekvalfin nereden bulunabileceği, Avrupa – ithal çekvalfin fiyatının ve kalitesinin ne olduğu, gerekip gerekmeği gibi bilgileri vermiştik.
1.Çekvalf Montajı: Fareler mücadele yöntemlerinin en başında ve garantili bir çözüm olarak Çekvalf montajı gelir ancak bazen aşadaki yollara da başvurulabilir.
FARELERLE MÜCADELE KULLANILAN DİĞER YÖNTEMLER
2. Kültürel Mücadele
Ambar fare ve sıçanlarına ait deliklerin camlı ve kömür tozlu harç ile sıvanarak kapatılması
Besin ve su kaynaklarının fare ve sıçanların yaralanamayacakları hale getirilmesi,
Havalandırma boşlukları, yere yakın pencereler, lağım ve su borularının ağzı kafes tel ile kapatılması
3. Fiziksel Mücadele:
1. Kapanla yakalama: Az miktarda zararlı yoğunluğu varsa, birkaç gün süre ile çok sayıda kapan kurularak mücadele yapılabilir. Kapanların fare geçiş yollarına ve duvarlara yakın konulması gerekmektedir.
2. Yapıştırıcı kullanma : Yapıştırıcı, bir sunta üzerine çember şeklinde sürülmekte ve orta kısma cezbedici besin maddesi yerleştirilmektedir. Ancak bu yöntemde, yapıştırıcıya yakalanmış bireylerin kurtulmak için çektikleri acıdan dolayı çığlık şeklinde ses çıkarmaları, diğer bireylere tehlikeyi uyarmaktadır.
3. Ultrasonik ses dalgaları ile kaçırma:
Son yıllarda ultrasonik dalga yayınlayan elektronik aletler, ev ve depolardaki kemirgenlere karşı kullanılmaktadır. Alet tarafından belirli periyotlarla üretilen ses üstü titreşimler, fare ve sıçanları o bölgeden kaçmasına neden olmaktadır. Ancak Türkiye de bu tip aletlerin ruhsatı bulunmamaktadır. Bu aletlerin hangilerinin etkili veya ne kadar etkili olduğuna dair denemeleri yapılmamıştır ve bu aletlerin bir çoğu ruhsatsız olarak satılmaktadır.
4. Kimyasal mücadele:
Ambar fare ve sıçanlarının kimyasal savaşında çinko fosfür ve antikoagulant etkili rodentisitlerle hazırlanan zehirli yemler kullanılmaktadır. Gerek çinko fosfürlü ve gerekse antikoagulant etkili zehirli yemler kullanılırken kesinlikle yem istasyonlarında uygulanmalı ve açıkta zehirli yem bırakılmamalıdır. Her yemleme kutusuna populasyona bağlı olmakla birlikte 100 gr zehirli yem konulmalıdır. Eğer içindeki yem tamamen yenilmiş ise iki kat yem konulmalı, eksilenler tamamlanmalı, kirlenenler yenilenmelidir.
Fareler istanbulusn bir çok yerinde bir çok kişi rahtasız eder ancak bu durum bir yöndende olumsuz bir durum oludğu için insanlar kendi evlernde fare var diyemez ve çözüm için googleden araştırma yaparlar,
fareler ilgiili sıkça sorulan sorular
- Fare Ne Yerse Ölür
- Sirke Fareyi Kaçırır mı
- Fare hangi yiyeceğe gelmez
- Hangi koku fareyi kaçırır
- Eve fare gelmesi ne yapmak gerekir
- Farenin eve girmesine ne engel olur
- Hangi durumlarda fareler evlere gelir
- Fare evde neye gelir
- Fare neden eve gelir
- fare çeşitleri nedir fare kovucu varmıdır
- fare mücadele belediyeden yardım alınırmı
- fare ile mücadele eden birim
- fare için en etkili alet,
- farelerin hoşlanmadığı koku
- farelerin sevmediği yiyecek
- farelerin sevmediği ses
- farelerin korktuğu sese
- fareyi kaçıran ses
- fare hangi sesten korkar
- fare sesten kaçar mı
- fare için kimden yardım alınır
- fare eve nereden gelir.
- Fare zehiri en etkili
- Fare öldürmek günah mı
- Rüyada fare görmek