Kanalizasyon Borusu Ne kadar Derinliğe Gömülür
Kanalizasyon borusunun ne kadar derinliğe gömüleceği, borunun kanalizasyon sisteminin hangi bölümümde kullanılacağı ve kanalizasyon borusunun özelliğine göre değişir.
Kanalizasyon sisteminin bölümleri
- Bina içi,
- Bina dışı,
- Kolon boruları
- Zemin,
- Parsel logarı bina arası
- Parsel logarı ile iski hattı arası
Kanalizasyon borularının türleri
- Korige boru
- Pimaş boru
- Küng yani beton boru
Kanalizasyon borularının kalitesi
- Korige boruda sn- 4 sn -8
- Pimaş boruda marka ve markanın kendi içindeki türleri
Kanalizasyon Sistemi bir çok bölümden oluşur, bina içi, bina dışı, kolon boruları, bina altı, bina önü gibi, ayrıca bu bölümler kanalizasyon sisteminin uygulanacağı yapıya göre de değişir. Örneğin. Müstakil özel evde kanalizasyon sisteminin bölümleri daha az iken, 20 daireden oluşan bir apartmanın bölümleri daha fazla olabilir. Yada bir alış veriş merkezi ile bir fabrika sahasında yapılan kanalizasyon sisteminin bölümleri çok daha fazladır. Burada bölüm üzerine durmamızın sebebi ise her bölümde farklı bir derinliğe uygulanmasındadır.
Örneğin daire içesinde ve bina zeminde derinlik önemli değildir. Kanalizasyon borusunun üzeri zaten betonla kaplandığı için boru zayıfta olsa kaliteli olsa bir sıkıntı olmaz.
Ancak kanalizasyon borusu bina dışına çıktıktan sonra derinlik önemli hale gelmektedir. Örneğin bina dışında bina ile parsel logarı arasındaki derinlik bu alanın kullanım amacına göre değişir. Örneğin bir apartmanın arka bahçesi ise yada bir sitenin araç girmeyen kısmı ise derinlik fazla olmayabilir. 50 cm derinlik burada yeterli olabilir. Üzerinden geçen insanlar 50 cm derinlikte olan boruya zarar veremez. Ancak bahçede bulunan toprak ekilen ve kullanılan bir toprak ise 100 cm olması daha iyidir.
Eğer kanalizasyon borusunun gömülü bulunduğu alan üzerinden otomobiller ve hafif ticari araçlar geçiyorsa yine derinliğin en az 100 cm olması gerekir.
Eğer kanalizasyon borusunun bulundu alandan ağır vasıtalar geçiyorsa derinliğin en az 150 cm olması gerekir.
Kanalizasyon borularının türlerine gelince, en sağlam olanı beton borudur. Eskiden çok sık kullanılan bu borular günümüzde fazla kullanılmamaktadır.
Korige boru ile pimaş borunun markasına ve kalitesine göre değişir. Bazı markalar çok kaliteli boru üretir. Bazı markalar kendi içinde daha kalite özelliği değişen borular üretir.
Yine tüm bunların yanında kanalizasyon borularının hangi derinlikte olacağı çevresel faktörlere, o anki şartlara göre de değişir. Örneğin tadilat yapılacak bir binada yeniden döşenen kanalizasyon borularının derinliği tamamen boru güzergâhında bulunan ptt hattı, elektirik hattı, doğalgaz ve temiz su borularının geçtiği yüksekliğe göre değişir.
Yapılması gereken ise iyi bir usta vasıta bu sorunun çözülmesidir.