Kanalizasyon Basması Neden Olur, Evi Su Basması Nasıl Önlenir
Yeni İnşaatların Kanalizasyon ve Lağım Giderlerini yapıyoruz, Lağım Giderlerini en doğru sistemle yapıyoruz, tıkalı kanalizasyon ve lağım giderlerinin tıkanıklarını açma işlerini yaparken aynı zamanda tıkanmaya sebep olan unsurlarda tarafımızdan görüldüğü için yeni yapılan kanalizasyon sistemlerini en son sistemle yapıyoruz. Yeni yapılan inşaatlarda yukarıya kat atma sıkıntısından dolayı müteahhitler zemin ve bodrum katları daha da aşağı indirme yoluna gitmektedir. daha aşağı yapılan bodrumun da aynı zamanda lağım gideri de otomatikman daha aşağı inmiş olacaktır. Normalde belediyenin Kanalizasyon boruları oldukça derindedir, her ne kadara derin olursa olsun zamanın şartlarından ve yukarıda anlatmış olduğumuz nedenlerden dolayı iskinin kanalizasyon borusu ile yeni binaların lağım borusu arasında kot farkı oluşturmaktadır. Bu tür durumlarda karşımıza Tünel Kazma ve Pompa Koyma gibi iki seçenek çıkmaktadır. Tünel Kazma: Yeni inşaatlarda ve ya eski binalarda binanın lağım gideri üst yapıya müdahale etmeksizin yaklaşık iki -yedi metre derinlikten tünel gidilerek, binaya ait rögara bağlanır, yine rögarın gideri de üst yapıya müdehale etmeksizin yaklaşık iki - yedi metre derinlikten ve 5 ile 45 metre uzunluğunda tünel gidilerek belediyenin ana kanalizasyon borusuna bağlanır, bütün bu işlemler yerin altından yapılarak bahçeye, parkelere kaldırıma ve asfalta zarar vermeden yapılır, burada önemli olan tünel yapılması gerektiren sebebin kot farkı olması, bu oluşan kot farkı lağım tüneli yapıldığında giderilebilmesi, yani tünel yapılınca kot farkı sorunun tamamen sonlandırabildiği takdirde lağım tünelinin yapılmasıdır. lan kendin yapılmasının bir diğer sebebi de yapılan bu kanalizasyon sisteminde üst yapıda her hangi bir işlem yapılmadan işin bitirilmesi, yaya ve araç trafiğinin olumsuz etkilenmemesi içindir
İkinci olarak ise tünel kazma yerine binanın yada sitenin dışına yada bahçesine kuyu yada logar yapılır. Binanın yada sitenin lağım suları buraya bağlanır, buraya da pis su seviyesine duyarlı çalışan bir pompa konularak motor vasıtası ile kot farkı giderilebilir, burada altı çizilmesi gereken nokta, bina dışına yapılan logardan sonra yine kanalizasyon hattının akıma uygun bir şekilde yapılmasıdır. Buraya logar yapılarak içerisine pompa konulmasındaki sebep, dikey olarak bina dışına yapılan logar içerisinde bulunan pis suyu pompa vasıtası ile yukarı atılarak logardan sonra eğime uygun şekilde yapılmış olan kanalizasyon borusuna akıtmaktır. Logarın derinliği çok olabilir ama logar içerisinde biriken su bazen 50 cm bazen de 2 metre yüksekliğe çıkarılmak gerekebilir, bu tamamen kot farkına bağlıdır, meydana gelen kot farkı ile logar içerisinde biriken pis suyun eğimi yakalaması için çıkarıldığı yükseklik eşittir.
Kanalizasyon sisteminden yapılaması planlanan her iki sistemde olumlu olumsuz yönleri ile bina sahibine anlatılmalı, tünel yapılırsa avam tabiri ile ömürlük olur, maliyeti yüksek olur denilmeli. Logar yapıldığında ise maliyeti az olur ancak pompanın harcamış olduğu elektriğin bedeli uzun vadeli düşünüldüğünde yine aynı masraf miktarına ulaşabileceği anlatılmalı ve tercih yapma konusunda yardımcı olunmalıdır.
Bina ister eski olsun ister yeni olsun, yani yeni binada yapılacak yeni kanalizasyon sistemi, eski binada tamiri yapılacak olan yada yenilecek olan kanalizasyon sistemi etraflı düşünen ve çok yönlü çalışan ustalar tarafından yapılmalıdır. Kanalizasyon sistemi birkaç bölümden oluşan bir sistemdir, her bölümün yapılması ayrı bir teknikle yapılmayı gerektirebilir, her bölümün yeni inşasında yada eski ise tadilatında birkaç yöntem kullanılmak zorunda kalınabilir. netice itibariyle lağım gideri inşası yada lağım gideri tadilatında bütün yöntemleri kullanabilen, uygun malzeme kullanan ve doğru sistemi seçen ustalara yaptırılmasıdır.