Kanalizasyon gideri nasıl yaptırılır.
Kanalizasyon gideri yaptırmak önemli bir iştir. Ama bazen ihmal edilir. Önemli bir iş olduğu, gideri tıkandığında yada çalışmadığında arızanın giderilmesi için yapılacak çalışmaların etki edecği şeyler anlaşıldığında, ne kadar önemli bir iş olduğu daha iyi fark edilir. Çünkü kanalizasyon gideri bir binada en altta kalan kısımdır. Bir binada kanalizasyon gideri yapıldıktan sonra üzerine birçok şey yeniden yapılıyor. Meydana gelen bir arıza kanalizasyon giderinden sonra yapılan her şeyi etkilemekte ve zarar vermektedir. Bu yüzden çok dikkat edilmelidir.
Kanalizasyon giderinin nasıl yapılacağın yeni bina alanlar, yâda binası yeni olanlar çok fazla dert etmez, ancak binası eski olan kişiler yada apartman yöneticileri için durum aynı değildir. Çünkü apartman yöneticisi yada birkaç bloktan oluşan site yöneticisi kanalizasyon giderini yenilemek yada tamir etmek istediğinde bir çok problemle karşılaşmaktadır. Buz yazımızda hem problemleri sınıflayacağız hem çözüm noktasındaki alternatifleri değerlendireceğiz.
Bir örnek üzerinden konuyu açıklayalım. Üsküdar’da bir site düşünün. Site dört bloktan oluşuyor. Binaların yaşı da 25 olsun. Sitenin sürekli tıkanan giderlerinden dolayı site yönetimi alt yapı gider tesisatını yeniletmek istedi. Bu durumda ilk önce ne yapması gerekir süreç içerisinde nelere dikkat etmelidir.
En başta yapılacak olan şey Alt yapı tesisatı çok yönlü ve planlı bir çalışma gerektirdiği için site yönetim iyi bir kanalizasyon ustasından görüş almalıdır. Kanalizasyon ustası, binaların yaşı, tesisatta kullanılan malzeme. Kanalizasyon giderinde meydana tıkanmaların sebebi ve ortak noktasını göz önünde bulundurarak yapılacak işin lokal yada tesisatın tamamını yenileme durumlarından hangisinin uygun olduğunu belirlemelidir.
Böyle durumlarda; binanın yaşı 25 olduğu için kanalizasyon gideri tesisatının tamamını yenilmekte fayda vardır. 25 30 yılda üre ve asitli maddeler tesisata oldukça zarar veriyor. Tamamını yenilenmesinde fayda vardır. Kanalizasyon tesisatı göz önünde olmadığı için ne kadar yıpranmış olabileceği ne kimse bilebilir, ne de kimse merak eder. bu yüzden arızalar ve mağduriyetler yaşanmadan önce yenilenmesinde fayda vardır.
Kanalizasyon ustası ile görüşme yapıldıktan sonra, yönetim artık ne yapmak istediğine belirlemelidir. Yani gider borularına bakım mı yaptırmalı yoksa kanalizasyon gideri tesisatını yeniletmeli mi, yada bir kısım lokal çalışmalar mı yaptırmalı,
Site yönetimi kanalizasyon giderinin tamamını yenileme kararı alırsa yapılacak olan çalışmanın yöntemini belirlemelidir. Biz genelde kapalı yatay tünel yöntemini tercih ediyoruz ve öneriyoruz. Çünkü çalışmanın hem site içerisindeki kısmında hem de site dışındaki kısmında kapalı yatay tünel yöntemine fazlasıyla ihtiyaç duyulmakta ve gerekli görülmektedir. Kapalı yatay tünel yönteminin gerekliliği konusunu biraz detaylandırmak gerekirse.
Kanalizasyon gideri boruları genellikle 3 metreden fazla derinlikte olmaktadır. Bu derinliğin ne kadar olduğu en basit yöntemle bina içerisinde en alt katta bulunan bodrum kat dairenin zemin seviyesinden anlaşılır. Çünkü bu katta olan tuvaletin çalışması için boruların seviyesini bodrum kat zemin seviyesinden daha da altta olması gerekir. Derinden geçen borulara ulaşmak için topağın derin bir şekilde kazılması gerekir. Böyle durumlarda profesyonel ustalar kapalı yatay tünel yöntemi tercih ederler. Bina dışındaki logar ile sokak ve caddeden geçen logarın arası 20 metreye kadar çıkarsa bir kısmı kapalı bir kısmı açık yöntem kullanılır. Binanın bahçesinde bulunan ve daha önce kazılmış bir toprakta kanalizasyon borularını değiştirmek için 3 metre derinliğinde açık kanal kazı çalışması yapılmaya çalışılırsa yapılan çalışma hiçbir zaman tamamlanamaz. Ham olmayan toprakta 2 metre derinlikten sonra açık kanal devam ettirilirse kanalın kenarlarından kopmalar olur. Ama kapalı olduğunda kanalın kenarı olmayacağı için kopmalar da olmayacaktır. 3 metre derinlikten kapalı tünel gidildiğinde tünelin üstünde bitişik şekilde en iki metre yüksekliğinde toprak kalacaktır. Bırakın kendiliğinden olan kopmaları kamyon geçse etkilenmeyecektir. Diğer türlü açık kanal çalışmasında toprakta meydana gelen kopmalar sürekli kanalın içine düşecek ve kanal sürekli genişlediği için hafriyat çoğalacaktır.
Site içerisine bazen iş makinaların girmesi sağlıklı olmaz. Hali hazırda peyzaj ve çevre düzenlemesi bitmiş bir site içerisinde iş makinesinin çalışması oldukça maliyetli olur. İş makinasının zarar vermiş olduğu yerleri eski haline getirmek bazen imkânsız olur, aynı türden kalebodur bulmak çok zordur.
Diğer önemli husus ise site içerisinde ve bahçe içerisinde sonradan yapılan havuz yâda baş müştemilatları zarar görmemesi için kapalı yatay tünel yöntemi zorunlu hale gelebilir. Örneğin kanal yüzme havuzunun altından yâda kenarından geçebilir, yâda sonradan kanalizasyon borusunun geçmiş olduğu güzergâh üzerine kamelya yapılmış olabilir, yâda başka şeyler. Ne yapılırsa yapılsın zarar görmemesi için kesinlikle kapalı yatay tünel sistemi olmalıdır.
Diğer bir konu Site yâda bina; yaya ve araçların yoğun olduğu bir semtte ise; çalışma biraz zorlaşacaktır. Burada iki türlü strateji geliştirilebilir. Birincisi çalışmayı ön plana alıp yaya ve araç trafiğine müdahale etmek, ikincisi yaya ve insan trafiğine müdahale etmeyi minimize etmek için alternatif yöntemler kullanarak çalışmayı devam ettirmek.
Kanalizasyon giderini yaptırılmasında nelere dikkat edilmesi gerektiği iyi bir kanalizasyon ustasının yapacağı keşif ile belirlenebilir.