Kanalizasyon Tıkanıklığı Nasıl Açılır?Robotla Açılamadığında..
Kanalizasyon giderinin tıkanma sebeplerini daha önce açıklamıştık. Bu sebepler sıkça rastlanan genel sebeplerdi, usta hataları ve kullanım hataları olarak genel ifadeler kullanmıştık, tıkanıklık ve arızaların sebeplerini bu iki kelime ile anlatmanın yetersiz olacağı diğer taraftan da her karşılaştığımız olayların arıza nedenlerini de bir bir yazmanın uygun olmayacağı düşüncesiyle yapmış olduğumuz çalışmaların bazılarını münferit olarak anlatmak istedik.
Tuzla Aydınlı’dan arayan bir müşterimiz “kanalizasyon gideri tıkandı, robotla üç defa açtırdık ancak yine tıkanıyor, kamera ile pimaş boruların içerisine baktırdık ancak bir sonuç alamadık, binada ve benim dairemde ağır kokular oluştu” şeklinde şikâyeti üzerine çalışma programımızı kontrol ederek iki gün sonra başlayacağımızı belirttik.
Tıkalı Kanalizasyon giderinin olduğu bina yaklaşık 6 yıl önce yapılmış, yeni sayılabilecek bir bina, yaklaşık 12 dairesi olan bina 5 katlı ve zemin katı tamamen otopark olarak kullanılmaktadır. Binanın ana logarı bu otoparkın içerisinde bulunmakta ve diğer dairelerin tuvalet giderleri burada birleşmektedir. Binanın radyal temel olmadığını teyit ettikten sonra çalışmamıza başladık.
Ana logarın kapağını açtıktan sonra 150’lik pimaş borunun derinliğini baz alarak kırmaya ve kazmaya başladık. Boruların üzerini açtıktan sonra boruları birer birer çıkardık, içleri çakıl doluydu. Kanalizasyon giderinin tıkanması bu çakılar sebep olmuştu.
Pek bu boruların içerisi neden çakılla dolmuş? Bu çakıllar buraya kadar nasıl gelmiş?
Genelde bunun birkaç sebebi olmaktadır.
Binanın inşaatı esnasında özensiz çalışmadan dolayı yanlışlıkla,
Müteahhit ile çalışan arasındaki gerginlikten dolayı çalışan tarafından kasıtlı olarak,
Lağım faresi tarafından
Biz çalışmalarımızda bu tür vakalara sürekli rastladığımızdan dolayı bu birkaç seçenekten birisi çıkabilir diye tahminde bulunduk. Boruların üzerini açtığımızda gördük ki, asıl sebep pimaş borunun hiç takılmamasıymış. Pimaş borular döşenirken 6 cm kadar yetmediğinden ve boruları alnı alnına getirilemediğinden dolayı borunun takılmammış olduğunu gördük. Tuvaletlerde kullanılan mendiller ve başka malzemeler bu boşlukta birikme yapmış, bu birikmeden dolayı atık su bu 6 cm’lik boşluktan taşarak sürekli temele çalışmış, temelin içerisine su dolması, tıkanıklık ile suyun yükselmesi, tekrar açılması ile suyun geri çekilmesi gibi su hareketliliğinden dolayı binanın temelinde bulunan çakıl taşları pimaş boruların içerisine dolmuş, bu olay bina iki yıllıkken başlamış bina altı yıl olana kadar devam etmiştir.