Kanalizasyon Tıkanınca Ne Yapılır
Kanalizasyon sistemi nedir ?
Bina, apartman ve sitelerde su kullanım alanlarında ortaya çıkan atık su yada pis suları şehir kanalizasyon sistemlerine ulaştıran tesisatların tümüne denir. Kanalizasyon boruları, logarlar, kuyular bu sistemin elamanlarıdır.
Kanalizasyon Tıkanması nedir?
Kanalizasyon tıkanması; bina ev yada apartmanda ortaya çıkmış olan atık suların şehir kanalizasyon sistemine ulaşması, kanalizasyon tesisatında, kanalizasyon borularından atık suyun ilerlememesi anlamına gelir.
Kanalizasyon Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır?
Alaturka yada alafranga tuvaletlerde su taşınca, klozette su ilerlemeyince, kullanılan suların geri tepmesi ile anlaşılır.
Kanalizasyon Tıkanıklığının Nerede olduğu nasıl tespit edilir
Tıkanıklık kanalizasyon tesisatının neresinde olursun, belirtiyi ya logarla su birikmesi yada tuvalet taşması şeklinde verir.
Tuvalet Taşması neden olur
Tuvalet taşması atık su borusunun tıkanması sonucu ana boru çalışmadığı için binada kullanılan suların ger tepmesine denir. Bu durum binaların zemin katında ve bodrum katında yaşanır. Çünkü ana boruda tıkanma olduğu zaman bina da kullanılan su en düşük kot da ve katta bulunan tuvaletten taşar.
Logar kuyusu; her binada her parselde olması gereken atık su tesisatının kontrollerinin sağlandığı bacadır.
Foseptik kuyusu; eskiden şehir kanalizasyon sistemlerinin olmadığı zamanlarda yada günümüz belediyelerin hizmet götürmediği, yada teknik nedenlerden dolayı kanalizasyon tesisatının yapılamadığı yerlerde atık suların depolanması için yapılmış olan büyük kuyulardır.
Fosseptik kanalizasyona bağlanır mı?
Fosseptik kanalizasyona bağlanır, sonradan kanalizasyon hattının gelmesi, yada yakının başka bir hattın geçmesi, yada daha düşük kot ta kanalizasyon borularının olduğunun anlaşılması ile fosseptik kuyuları direk olarak kanalizasyona bağlanır.Kanalizasyon tıkanınca ne yapılmalı Sitelere veya binalara ait Kanalizasyon kuyuları ile belediye ilgilenmediği için, olası Kanalizasyon sorunlarında site yönetimleri tarafından gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
Kanalizasyon Temizliği Nasıl Yapılır
Kanalizasyon kuyuları hem sağlık açısından hem de tesisat sisteminin düzenli çalışması açısından hayati öneme sahiptir. Kanalizasyon kuyuları belli aralıklarla açılmaktadır. Bunun amacı, mevcut Kanalizasyon boruları için kot farkını ayarlamaktır. Ayrıca Kanalizasyon kuyularında metan gazı birikmektedir. Metan gazı sıkışması patlamalara sebep olur. Bu durumun önüne geçmek için Kanalizasyon kapakları delikli olmak zorundadır..
Kanalizasyon Tıkanıklığı neden olur
Kanalizasyon tıkanıklığı; lağım borularından veya Kanalizasyon kuyusundan kaynaklanan sorunlardan dolayı tıkanmaktadır.
Kanalizasyon Tıkandığında;
Kanalizasyon borularında meydana gelen tıkanıklıklarda, genellikle en alt katta bulunan daire veya bodrum katta bulunan daire ilk etkilenen daire olmaktadır. En belirgin özelliği tuvalette taşma meydana gelmesidir. Binada bulunan herhangi bir daire, lavaboyu veya tuvaleti kullanması durumunda bodrum katta bulunan dairenin tuvaletinde taşma meydana gelir.
Kanalizasyon Tıkanmasının Sebebi
Hatalı kullanımdan kaynaklanan tıkanıklıklar
döşendiği zaman yapılan hatalar sonucu meydana gelen tıkanıklıklar
Hatalı kullanımdan kaynaklanan tıkanıklar; kullanıcı tarafından tuvalete atılan yabancı cisimler su ile Kanalizasyon kuyusuna kadar taşınamaz. Kanalizasyon borusu içinde borunun çapını daraltır ve tıkanıklığa sebep olur. Belirtileri bir anda orta çıkabilmektedir.
lağım borularının meyilsiz olması Kanalizasyon borularının içinde akan su; Kanalizasyon borusunun meyilsiz olmasından dolayı çok yavaş akar ve zamanla tıkanıklığa sebep olur.
Kanalizasyonun hatalı yapılması; Kanalizasyon boruları döşenirken, özellikle betondan yapılan borular bulunmaktadır. Bu betondan yapılan borulara künk adı verilmektedir. Künk boruların boyu birer metredir. Birbirlerine ek yapılmaktadır. Ek yerlerinde conta kullanılmaz. Ek yapılan kısımlar büyük bir hassasiyetle yapılmalıdır. Aksi durumda, zamanla ek yerlerinde su sızıntısı meydana gelir. Su sızıntısından dolayı toprakta çökme meydana gelir. Kanalizasyon borusu içine sızan toprak tıkanıklığa sebep olur. Bu gibi sorunlarda, Kanalizasyon tıkanıklığı kendini hemen belli etmez. Zamanla kendini göstermektedir.