Kanalizasyon ve Lağım Gideri Masraflarını kimin Ödeyeceği Konusunda
Ustalar kanalizasyon olarak yapmış olduğumuz işlerle ilgili tarafımıza yöneltilen sorularda, özellikle lağım ve kanalizasyon arızalarından kaynaklanan masrafların kimin tarafından ödeneceği konusunda gelen sorulara Kat Mülkiye Kanununun ilgili maddesi doğrultusunda cevap vermeye çalışıyoruz.
Madde 4 – Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.
a) Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar, AÇIKLAMA, Madde içeriğinde Genel Tuvalet ve banyolar açık bir şekilde ortak kullanım alanı olarak kanunla belirlenmiş, dolayısı ile buralarda meydana gelebilecek arızalar, özellikler kanalizasyon ve lağım gideri arızalarından kaynaklanan masrafların kimin ödeyeceği konusu açıktır. Diğer taraftan , kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar gibi daha çok zemin ve bodrum katlarda bulunan, kanalizasyon basması, lağım suyu basması gibi olaylarla en fazla karşılaşabilecek alanlar da ortak kullanım alanı olarak kanunla belirlenmiş, yine dolayısı ile buralarda meydana gelebilecek Kanalizasyon basması ve lağım basması gibi nedenlerden dolayı kaynaklanan masrafların yönetim ve ya tüm apartman sakinleri tarafından karşılanacağı açıktır.
(1) b) Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri,
Madde içeriğinde Kanalizasyon tesisi olarak geçen ve bizim çalışma alanımıza geren Fosseptik çukuru, logar, rögar, kanalizasyon gideri ile ilgili meydana gelebilecek arızalardan kaynaklanan masrafların tüm apartman sakinleri ve ya yönetim tarafından karşılanacağı, arıza olmasa dahi rögar temizleme ve ya rögar bakım gibi işlerde yapılacak olan masrafın tüm apartman sakinleri ve ya yönetim tarafından karşılanacağı açıktır.
c) Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri. Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer.
Su Basmasına ve Lağım Taşmasına Garantili Çözüm