Kot Farkı Giderme, Bodrum ve Zemin, Katların,Kanalizasyon,Sorunu,Çözüm
Kanlizasyon suyu genelde Bodrum, Zemin ve Giriş Katları basar, buraların tuvaleti ve lağım gideri genelde sorunlu olur, bu alt katların tuvalet yani lağım gideri seviyesi, belediye yada iski kanalizasyon ana borusu ile aynı seviyede yada aşağı seviyede olduğu için atık su, Kanalizasyon borusu içerisinde ilerlemez, hatta bazende geri geri basar. iski kanalizasyon ana borusu ile aynı seviyede olan bodrum ve zemin katların kanalizasyon tesisatı ise ilk zamanlar çalışır ancak daha sonraki zamanlarda tıkanır ve çalışmaz, çünkü boru içerisindeki akıntının yavaş olmasından dolayı boru içerisindeki malzemeler katılaşır ve sertleşir hatta kireç ve yağ ile birlikte taş gibi olur. Bu da kanalizasoyon borusunda tıkanıklığa sebep olur ve bunun sonucunda kanalizasyon borusu tamamen çalışmaz hale gelebilir. Anlatmış olduğumuz bu durum istanbulun her bölgesinde yaşanır, kanalizasyon geri basması ve tıkanıklğının kesin çözümü ise iki şekilde olur, birinci binanın kanalizasyon borusunun İski ana borusuna bağlandığı kısmın biraz daha ilerisinden yani biraz daha aşağı seviyesinden bağlamak için yer altından tünel gitme, diğeri ise binanın yada sitenin bahçesine kuyu yada loğar yapmak, bu kuyu yada logarın içerisine pis su seviyesine duyarlı çalışan pompa yada su motoru monte etmektir. İski ana borusu ile binanın zeminin seviyesinin arasındaki kot farkı monte edilen bu pompanın atık suyu yukarı atması ile giderilmiş olur.
Bina Kanalizasyon Sorunları Sebepleri ve Çözümleri
Ülkemizde Sosyo-Ekonomik durum sürekli değişmektedir. Bunun en önemli sebeplerinden birtanesi büyükşehirlere yapılan göçlerdir. Hemen hemen her büyükşehir sürekli göç almaktadır bazen kendi uzak ilçe ve köylerinden bazen de çevre il ve ilçelerinden göç olmaktadır. İstanbul ise ülkemizdeki bütün il, ilçe ve köylerinden göç almaktadır. Bu göçler de İstanbul’un mahallelerini, caddelerini ve sokaklarını paylaşan insanlara her gün bir yenisinin daha eklenmesine ve bunun bir sonucu olarak da yeni yeni binaların eklenmesine sebep olmaktadır . Öyle ki artık binalar ve evler sanki üst üste yapılmış gibi gözükmektedir. Bütün bunların bir soucu olarak daha çok insanın yaşaması için binaların ve evlerin çatı, zemin hatta bodrum katları da daire olarak kullanılmaya başlanmıştır. Öyleki eskiden yokluktan dolayı yaşanılan bodrum katlar, günümüzde normal bir daire statüsünde kabul edilerek yaşanılmaktadır. Bodrum ve zemin katların bu şekilde normal daire şeklinde kabulü de bu yerlerin bodrum gibi değil de normal bir daire sisteminde ve düzeninde inşa edilmesini gerekli kılmıştır. Bu şekilde bodrum ve zeminlere yapılan dairelerin kanalizasyon sorunları gibi birkaç husus haricinde üst katlardan bir farkı kalmamıştır. Bizimde makalemize konu olan bodrum ve zemin katlardaki kanalizasyon giderinin sağlıklı çalışmamasıdır.
Kanalizasyon sorunlarının çeşitli sebepleri vardır. ve yine kanalizasyon soruna neden olan çeşitli etmenler de, biz burada KOT FARKI üzerinde duracağız. Konuyu biraz daha açmak gerekirse; belediyeler imar ve yerleşim izni verilen yerlerde alt yapı çalışması yapmaktadır, bu doğrultuda caddeler ve sokakların her birisinden ortalama 4 metre derinlikte ana kanalizasyon boruları geçmektedir. 4 metre olan derinlik ilk bakışta fazla gibi gözükse de bazı binaların bodrum ve zemin katında bulunan kanalizasyon borusunun seviyesinden yukarıda kalmaktadır. Bu kot farkı da bodrum ve zemin katlarda bulunan dairelerin tuvalet ve banyolarının pis su giderlerinde tıkanıklara yol açmaktadır hatta hiç çalışmamasına neden olmaktadır. Binalar ister eski ister yeni olsun, kot farkından kaynaklanan ve kanalizasyon giderinin çalışmamasına sebep olan bu durumun çözüm yolu ise kot farkını gidermek için kanalizasyon giderinin bağlandığı noktanın daha ilerisine yani daha aşağısına denk gelecek şekilde lağım tüneli yapmak, yada bina dışına kuyu yada logar yaparak içerisine su seviyesine duyarıl çalışan atık su pompası yerleştirmektir. Bu şekilde atık su pompası ve yada diğer adıyla atık su motoru ile atık suyu daha yukarı atararak kot farkını giderili ve kanalizasyon tesisatının çalşıması sağlanır. Sonuç olarak:
Binaların kanalizasyon kot farkını şu şekilde özetleyebilir. Kot farkı; Binanın bodrum ve ya zemin katında bulunan tuvalet gideri borularının seviyesi belediye ana gideri borularından aşağıda olmasıdır. Bu sorunun çözümü ise binanın atık su borusu seviyesinin belediyenin boru seviyesinden yüksekte olmasını sağlamakla olur. Ya binanın boru seviyesi yükseltilecek yada belediyenin ana gideri düşürülecek. Binanın boru seviyesi yükseltilemez, çünkü binanın zemininde yâda bodrumunda bulunan dairenin boruları dairenin zemininin yani fayans yada parkelerin altından geçer. Yükseltmek için parkelerin yada fayansın üzerinden gitmesi gerekir ki s düşünülemez. Diğer taraftan belediyenin kanalizasyon borularının seviyesi de düşürülemez. Bu problemin çözümü ancak kanalizasyon Borularını, tünel kazarak kotu kurtaracak bir noktada belediyenin borusuna bağlamakla olur.
Su kaçağı Neden Olur, Su Kaçağı Nasıl Bulunur, Su Kaçağının Kesin Çözümü Nedir
Su Basmasına Kesin Çözüm - Bodrum ve Zemin Katlar İçin Uyarılar ve Tavsiyeler
sıkça sorulan sorular, arıza tespit durumları: :kot farkı olan evler, kot farkı ne demek, kot daire ne demek, kanalizasyon geri tepmesi, kot farkı gösterimi, bodrum katı kanalizasyon, bodrum katı su basıyor, kot farkı nasıl hesaplanır, kod farkı, kot farkı gösterimi, kot farkı çözümleri, kot farkı bulma, kottan kat kazanmak, arsada kot farkı nedir, kot 1 daire alınır mı, kot 2 daire alınır mı, kot daire sorunları, binalarda kot 4 ne demek, kot 2 daire alınırmı, kot 2 kaçıncı kat, binada kot 4 ne demek, kanalizasyon çekvalf fiyatları, geri tepme vanası, evi kanalizasyon basması, kanalizasyon borusu çekvalf, bodrum katı su basıyor, pissu çekvalf fiyatları, kanalizasyon check valf, kot farkı çözümleri, kanalizasyon geri tepmesi, bodrum katı su basıyor, çekvalf, evi lağım basması, geri tepme vanası, su basan eve ne yapılır, foseptik pompası ne işe yarar