Tuvalet Gideri Sürekli Tıkanıyorsa, Ne Yapılması Gerekir, işte Çözümü
Tuvalet gideri tıkandığında tıkanık açma işi yapan bir Usta ile irtibata geçerek tuvalet gideri tıkanıklığı açılır. Oysa eğitim düzeyinin yükseldiği vatandaşın bilinçlendiği şu zamanda tıkanık açma ustasını çağırmadan önce ne tür bir tıkanıklığın olduğu ve hangi ustanın çağrılması gerektiği hususunda kısa bir değerlendirme yapılması gerekmez mi? Biz ustalar kanalizasyon olarak Diyoruz ki: Tuvalet yada lağım gideri tıkanıklıklarında iki şeyi iyi ayırt etmek gerekiyor, birincisi her hangi bir cismin tuvalet yada lavabo deliğine kaçması sonucu tıkanma, ikincisi ise sürekli tekrar eden tıkanma, bu ikisi iyi ayırt edilmeli ki çağrılacak usta seçiminde de doğru karar verilebilsin. Eğer tıkanma her hangi bir cismin tuvalet deliğine kaçması neticesinde meydana gelmişse tıkanık açma işini cihazla yada robotla tıkanık açma işi yapan firmaya yaptırmakta fayda vardır. Eğer kanalizasyon tıkanıklığı sürekli oluyorsa tıkanık açma işini sadece gelip tıkanıklığı açıp gidecek firmaya değil de, meydana gelen tıkanıklığın sebebinin anlayabilecek, tıkanıklığın tekrar olmaması için kesin çözüm üretebilecek bir ustayı çağırmak gerekecektir. Kanalizasyon sisteminde meydana gelen birçok arıza özellikle tıkanma ve su sızıntıları kanalizasyon borularının deforme olmasından dolayı meydana gelmektedir. Tıkanan boruların her hangi bir cihaz ile açılması geçici bir çözüm olsa da tıkanmaya sebep olan deformasyon devam ettiği için zamanla tıkanma olayı da tekrar ortaya çıkmaktadır. Burada yapılması gereken tıkanmaya neden olan unsurları ortadan kaldırmak yada onarmaktır. Burada konuyu üç aşamada ele almak gerekir. Birincisi tıkanma olayının her hangi bir cisim kaçması neticesinde değil de kanalizasyon sisteminde bulunan kronik arızadan meydana gelip gelmediğini tespit etmek, ikincisi, kanalizasyon sisteminde bulunan tıkanıklık kronik arızadan meydana geldiği anlaşılırsa kronik arızaya sebep olan hususları tespit etmek, üçüncüsü ise tespit edilen arızayı en uygun yöntemle onarmak yada yenilemek. Peki Tıkanma olayının tuvalet deliğine her hangi bir cisim kaçması neticesinde değil de kanalizasyon sisteminde bulunan kronik arızadan meydana gelip gelmediğini nasıl anlarız?
Tuvalet tıkanması sürekli oluyorsa,
Tuvalet tıkanması daha çok giriş, bodrum, zemin yada bahçe katında oluyorsa,
Tuvalet tıkanıklığı tuvalet geri basması şeklinde oluyorsa,
tuvalet tıkanıklığının sebebi her hangi bir cimin tuvalet deliğine kaçmasından değil de kanalizasyon gideri tesisatında bulunan arızadan yada yapım hatasından dolayı meydana geldiğini söyleyebiliriz. Tıkanıklığın sürekli olması kanalizasyon sisteminin sağlıklı çalışmadığının apaçık göstergesidir. Tıkanıklığının giriş katlarda meydana gelmesi kanalizasyon sisteminde meydana gelen arızanın yada kanalizasyon yapım aşamasında yapılan hatanın sonucudur. Tuvalet tıkanıklığı kanalizasyon geri basması şeklinde olması demek, kanalizasyon sisteminin çalışmadığını, üst katların tuvaletlerinden gelen atık suların önü gitmediği için giriş ve bodrum katların tuvaletlerinden geri basması demektir.
Tuvalet tanıklığı ile ilgili bu değerlendirme ve tespitlerin yapılması gereklidir çünkü tıkanıklığın giderilmesi için daha doğrusu tıkanıklığın bir daha meydana gelmemesi için yapılacak onarma ve yenileme çalışması tespit edilen sebebe göre şekillenecektir. Bu kısma yazabileceğimiz çok şey var ama hepsini yazdığımızda okuyucunun sıkılacağını düşündüğümüz için bu kısmı çok uzun tutmayacağız, ancak başlığı açtığımız için de kısa bir bilgilendirme yapacağız. Kanalizasyon tıkanıklığının sebebini öncelikle kanalizasyon giderinin yapımında kullanılan malzemede ve kanalizasyon giderini yapan ustada aramak gerekir. Nedenmi? Kanalizasyon sisteminde kullanılan malzeme küng ise tıkanıklık çökme ve kırılma neticesinde meydana gelme ihtimali yüksektir. Kanalizasyon giderinde kullanılan künglerin uzunluğu birer metredir, küngler döşenirken birbiri içine geçirilerek döşenir, bu döşeme esnasında usta küngleri birbirine geçirdikten sonra ek yerlerini betonla kapatmazsa buralardan sızma olur, sızma zamanla küngün altındaki zemini yumuşatır ve çökeme neden olur, her hangi bir yerinde çökme meydana gelmiş küngün su kaçırması ve çökme olduğu yerde tıkanıklık olması kaçınılmazdır. Diğer ana unsur olan kanalizasyon ustası faktörüne gelince usta kanalizasyon giderinde boruları yada küngleri döşerken gerekli meyili vermezse kanalizasyon giderinin tıkanması yine kaçınılmazdır. Kanalizasyon gideri akımı % 1’e kadar olur, bu kanalizasyonun kanununda vardır, ya da öyle olmak zorunda kalmıştır % 1 den aşağı olamaz, hatta düzde olamaz. Düz olarak yani herhangi bir meyil vermeden döşenmesi durumunda durumunda hareketsizlik olacaktır, akım olmayacaktır, bu kısa vadede tıkanma anlamına gelmez, uzun vadede mutfaklardan gelen yağlar boru içerisinde kistleşir ve taşlaşır, zamanla borunun içini tamamen kapatır ve kanalizasyon çalışmaz hale gelir. İlk zamanlar ağır lağım kokuları şeklinde hissedilir ancak bir süre sonra tıkanma ile sonuçlanır. Bu tıkanıklıklar kırmadan robotla açılsa dahi sürekli tekrar edecektir. Bir benzetme yaparak bu yazımızı bitirmek istiyorum. Kanalizasyon sisteminde meydana gelen arızayı her hangi bir insanın yakalanmış olduğu bir hastalığa benzetirsek, hastalığın her nüksettiğinde ilaç vermek suretiyle ağrıyı geçiştirmek mi gerekir, yoksa hastalığı vücuttan tamamen atmak ve vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamak için etraflı ve sistemli bir müdahale de bulunmakmı gerekir? Takdiri siz okuyuculara bırakıyoruz.