Tuvalet Tıkanıklığına Ne Yapmalı? Kesin Çözümü Nedir?
Tuvalet Tıkanıklığın Ne yapmalı? Tuvalet tıkandığında robola tıkanıklık açılmaldır. Bizim Bahseceğimiz/bahsettiğimiz tıkanıklık robotla açılan tıkanıklık değildir. Bizim üzerinde durduğumuz, konuyu derinlemesine el aldığumız ve kesin çözüm için çalışmarımızdan ve metodolijimizden bahsettiğimz arıza tekrar eden tıkanıklıktır. Kronikarızadır, Kanalizasyon giderinde meydana gelen tıkanmaların sebepleri vardır. Bu sebeplerin her birisi de kanalizasyon yapımındaki hatalardır. Bu hataları daha net görmek için aşağıdaki makalemizi okuyunuz.
Bu yazımızda Kanalizasyon hattının yenilenmesinde dikkat edilmesi gereken hususları ve yenilenmesi gereken hattın tıkanmasına sebep olan etkenleri ele alacağız. Konuyu daha da anlaşılır kılmak için de yapmış olduğumuz çalışmalardan bir tanesi üzerinden anlatacağız, İstanbul Bahçeli evlerde bulunan bir site yöneticisi, Ustalar kanalizasyonu arayarak, sitenin kanalizasyon giderinin tıkandığını ve bodrum katında kokular oluştuğunu söyledi. Yerinde tespit yapmak için ve fizibilite çalışması yapmak için siteye gittik, binanın konumu, iski borusuna uzaklığı, binanın bodrum katı ile iski lağım borusu arasındaki kot farkı, çalışma yapılacak olan yerdeki yaya ve araç trafiği, yapılacak olan çalışmanın diğer iş yerlerine, vatandaşlara ve araçlara etkisi, çalışma yapacağımız bölgenin fiziksel özellikleri dikkate alınarak Kanalizasyon bağlantısının yenilenmesinde kullanılacak yöntemi belirledik. Binanın kanalizasyon arızası kanalizasyon hattının yapımında akıntı sağlayacak derecede eğim verilmemiş olmamasından kaynaklandığını tespit ettik. Aynı yerden bağlantı yapmanın Fayda sağlamayacağını ilerleyen zamanlarda aynı şekilde tekrar tıkanacaını site yöneticisine izah ettik. Bunun üzerine site yönetici kendisinden önceki yöneticilerin iki kez yaptırdığını, ancak yine tıkandığını söyleyerek şöyle bir de ekleme de bulundu, ben aynı şekilde yaptırmayacağım, kanalizasyon bağlantısını aynı yerden yaptıramayacağım, binanın bodrumundan tünel gitmenizi istiyorum, eğimi maksimum düzeye ulaştırmak, bağlantı noktasının daha ilerisine kadar tünel kazmanızı istiyorum dedi. Ustalar kanalizasyon olarak kanalizasyon tıkanıklarına kesim çözüm bulmak için tünel kazmanın gerekli olduğunu, bu örnekteki yönetici gibi bize doğrudan tünel kaza demese dahi bizim ilk tercihimizin tünel kazmaktan yana olduğunu ifade ediyoruz.
Yukarıdaki resimler binanın bodrum katının zemininden tünelin içerisine doğru çekildi, üçüncü resimde görüldüğü gibi bodrum kat tamamen yüzey seviyesinin altında olduğu için yani bodrum katın duvarları toprak ile çevrili olduğu için duvarın yüzeyinden kazmaya başladığımız tünel, Bodrum duvarının tuğlalarını kırdıktan sonra direk toprak ile devam etti. Resimlerde olduğu gibi binanın bordum katının zemininden başlayarak iskinin logarına kadar tünel kazdık. Burada şunun altını çizmek istiyoruz tünelin ne kadar kazılacağı çok önemlidir. Tünel, içerisinde bir insanın çalışabileceği ve sığabileceği kadar yapılmalı, yani tünel içindeki usta tünel içerisine ilerleyebilmeli, hilti ile kazı yapabilmeli, hilti ile kazmış olduğu toprağı geriye doğru atabilmelidir. Buradaki tünel yüzeyin 3 metre altından oldu, üst yapıda bulunan kaldırım taşları, asfalt, peyzaj bitkileri, çitler vs. binanın çevre düzenlemesine yönelik yapılmış olan ne varsa hiçbirisi bizim çalışmamızdan etkilenmedi, Bahçeli evler gibi Yaya ve Araç trafiğinin çok yoğun olduğu bir yerde bizler yerin altından çalışma yaparak kimseye rahatsızlık vermedik
Tünel kazma işini tamamladık, uygun eğim miktarını göz önünde tutarak tesviye yaptık, zemini sağlam olduğu için ayrıca zemini sağlamlaştırma çalışması yapmadık. Sıra tünel içerisinde kullanılacak boruya geldi, tünel içerisinde uzun yıllar dayanabilen korige boru döşedik, korige boru döşenmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar vardır, birincisi korige borunun çapı, bir sitenin kanalizasyon hattı yenilenmesinde 200 lük korige boru kullanılmasında fayda vardır, büyük boru genelde iyi olur ama aşırı büyük olmasına da gerek yoktur. Çünkü iskinin ana kanalizasyon borularının çapları bile bazen 300’lüğe kadar düşmektedir. Diğer bir konu Korige boru döşenirken su terazisi ile akım yönü iyi kontrol edilmelidir. Korige borunun iskinin logarına bağlandığı kısımda, korige borunun ucunun 3 cm kadar iskinin Rögarına girmesi gerekir, fazla girmesi durumunda tıkanmaya neden olabilir, az girmesi durumunda su sızdırabilir. Korige borunun ana hatta bağlanmasından sonra borunun üzerini önce ince toprak sonra da normal toprak ile doldurmaya başladık, toprak doldurma işi ilk olarak korige boru doldurulması iskinin borusuna bağlandığı noktada başlar, bağlantı noktasında kullanılan çimentonun altını ve gerisini sağlama almak için burada ayrı bir özen gösterilir. Buradan başlanılan doldurma işi tünelin tamamının dolması ile sona erer, Sonrasında tüneli kapattık, çalışmalarımıza içerden bodrum katın zeminde devam ettik.
İçerde yapmış olduğumuz çalışmalarda ise Tünel içerisinde akıma uygun bir şekilde döşediğimiz korige boruyu sonlandırdık, pimaş borular ile döşemeye devam ettik, burada 150 lik pimaş boru kullandık, daha sonra başka daireden gelen, başka işyerlerinden gelen giderleri 125 lik ve devamında yüzlük pimaş kullanarak bağlantılarını yaptık. Anlatmış olduğum bu pimaş döşeme işinde dikkat edilmesi gereken hususlar vardır, öncelikle ve en önmelisi akım yönü ve meyili, ikincisi kullanılacak boruların ebatları, yani korige borudan önceki pimaş borunun ebatının büyük olması korige boruya yakın bir büyüklükte olması gerekiyor, ana pimaş her zaman büyük olmak zorundadır, diğer giderlerin 100 lük ve ya 125 lik olması gerekir, buralarda toplanan malzeme ana giderde daha rahat gitmesi gerekir.
Binanın bodrum katında yapılan bu işlemler binan temelinin yani kirişlerin altında olması gerekir, kirişe zarar vermeden kirişlerin altından akıma uygun bir şekilde pimaşların döşenmesi gerekir. Kirişlerin tam altından kirişlere zarar vermeden yapılması gerekir. Burada dikkat etti iseniz yapılan işlerin her kademesinde akım uygun yapılması gerektiğini vurguladık, bu çok önemli bir husustur aslında üzerinde durulan konu borunun her metresi akıma uygun olması gerekir. Alt yapıda borular döşemesi yapılırken akım % 1 kadar olur, bu kanalizasyonun kanununda vardır, ya da öyle olmak zorunda kalmıştır. Düz zeminlerde fazla meyil vermek imkansız olur, fazla meyil verilmesi durumunda kısa mesafede boru kendiliğinden yüzeye çıkar, meyil kurtardığı ölçüde ne kadar fazla olursa o kadar iyi olur, ancak % 1 den aşağı yada düz olmaması gerekir, meyil minimum olsa da kanalizasyonun uzun yıllar çalışacağının garantisi verilebilir ama düz olması durumunda hareketsizlik olacaktır, akım olmayacaktır, bu kısa vadede tıkanma anlamına gelmez, uzun vadede mutfaklardan gelen yağlar boru içerisinde kistleşir ve zamanla borunun içini tamamen kapatır ve kanalizasyon çalışmaz hale gelir. Bu kistleşme ve tıkanma zaman içerisinde olduğu için Tamam öncesinde öncesinde yaklaşık 1 ile 3 yıl arasında lağım kokularına ağır kokulara neden olur. Zaten lan kokusunun da ana sebeplerinden iki tanesi kanalizasyon hattının tıkanma öncesinde içerisinde biriken yağlar diğeri de İSKİ'nin kanalizasyon borusundan hava akımı nedeniyle gelen pis kokulardır. Lağım kokusunu gidermek için biz ilk etapta çekvalf monte ederek lan kokusunu lağım faresini ve kanalizasyon geri basmasını yani lağım suyu basmasını engelliyoruz. Bu ilk etapta kullanılması gereken bir yöntemdir çünkü oluşan lağım kokusu İSKİ'nin borusundan hava akımı nedeniyle gelen pis kokudan kaynaklanabilir. Bu durum her zaman ihtimal dahilinde olduğu için öncelikle çekvalf monte ediyoruz. Lağım kokuları buna rağmen yok olmazsa yukarıda anlatmış olduğumuz kanalizasyon giderinin tıkanmasının işareti olduğu için lağım giderini yeniliyoruz. Saygılarımızla Ustalar kanalizasyon