Yağmur Suları Kanalizasyon Giderine Bağlanabilir mi?
Birçok vatandaşın da bilerek ya da bilmeyerek çatı oluklarını, balkon sularını yani yağmur sularını kanalizasyon hattına bağlıyor Bunu yapmak doğrumu yanlış mı kısaca bilgilendirme yapalım. Sonrasında vatandaşlarımız en doğru kararı vereceklerdir.
Tüm şehirlerde olmamakla birlikte bazı şehirlerde yağmur suyu gideri ve kanalizasyon giderleri için ayrı hat yapılmıştır. Yine yağmur suyu ve kanalizasyon gideri ayrı olan şehirlerimizde bu durum şehrin tamamı için de geçerli değildir. Bazı mahallelerinde bu ayırma işlemi altyapısı oluşturulmuş, bazı mahallerinde ise yine aynı yere bağlanmaktadır. Hal böyle olunca alt yapısı buna müsait olan yerlerde kesinlikle yağmur sularını kanalizasyon giderine bağlanmalıdır.
Yağmur suları kanalizasyon giderine bağlanırsa ne olur?
Yağmurların şiddetli yağdığı zaman kot seviye düşük sokaklarda ve caddelerde bulunan evleri su basabilir. Çünkü cadde ve sokaklardan geçen iski kanalizasyon hatlarının çapı genelde 300 lük oluyor, (ana caddelerde bu 400, 500 ve 600’lüğe kadar çıkabilir) bu genişlikteki borular normal zamanlarda çok rahat bir şekilde atık suları taşıyabilir. Hatta kirli sular borunun çeyreğini anca doldurur. Bu durum onda birine kadar da düşebilir ama yağmur yağdığı zaman bu borular tam kapasite çalışıyor. Kapasitesini aştığı zamanda kot seviyesi düşük olan cadde ve sokaklarda bulunan evlerin zemin ve bodrum katlarında bulunan dairleri basıyor. Klozetten ve tuvaletten geri basan sular daire içerisine dağılıyor. Bu sular sadece lağımla karışık atık sular değildir. Birçok fabrika ve tesisin giderleri de aynı hatta bağlı olduğu için lağım dışında birçok madde bulunmaktadır. Yani kimyevi atık oranı yüksek olan sanayi ve üretim tesislerinin, tıbbı atık oranı fazla olan hastanelerin, halı yıkama ve oto yıkama işletmeleri başta olmak üzere temizlik sektörü üzerine faaliyet gösteren işyerlerinin gideri yine bu kanalizasyon hatlarına bağlıdır. (bazı yerde ayırma işlemi yapılmıştır.) sonuç olarak evi lağım bastığı zaman kirli suyun vereceği maddi zarar kadar sağlık açısından da tehlike teşkil edecektir. Bu yüzden kanalizasyon ve yağmur suları hatları ayrılmış yerleşim yerlerinde yağmur sularına kanalizasyon hatlarına bağlaması uygun değildir hatta tehlikelidir
Diğer taraftan yakın bir zamanda yağmur sularının ayrı bir gider ile taşınması oldukça yaygınlaşacak ve hatta zorunluluk haline gelecektir. Bu durum kuraklık ve susuzluğun alarm seviyesinin yükseldiği son yıllarda belediyelerin öncelikli ve acil yapılması gereken işlerinden sayılacaktır. Bu işlemin sadece su kaynağı üretme yönüyle faydası olmayacak kanalizasyon sularının arıtılmasındaki maliyeti de düşürecek çünkü;
Temiz sular kanalizasyona alındığında kirli suyun arıtma işlemi zorlaşıyor. Arıtma süresi artıyor, arıtılan su miktarı artıyor, gereksiz yere iki kat enerji harcanıyor. Yani Temiz sular arıtılması gerekmediği halde kanalizasyon hattı ve tesislerinin kapasitesini boş yere daraltmış olacağı için temiz suların kanalizasyona verilmemesi iki yönlü fayda sağlamış olacaktır.
Yağmur sularının kanalizasyona verilmemesi için sadece belediyelerin çalışma yapmasını beklememek lazım imkanı olan vatandaşlarımız, siteler, binalar, evler yada tesisler temizlik için kullanacağı suları çatı oluklarından gelen suları depolayarak susuzluğun ve kuraklığın kapımızda olduğu şu günlerde doğaya ve insanlığa büyük bir iyilik yapmış olacaktır.
Diğer bir neden de bahçesi olan vatandaşlarımız bahçesinin bir kenarına yapacakları depolamayla bu suları depolayıp yağışsız günlerde ağaçlarını çiçeklerini sulayabilirler.