Zeminden Su Geliyor Sorunu Çözüldü
Zeminden su çıkması sorunu son günlerde oldukça önem kazandı, depremle ilgili söylemlerin artmasıyla bu ivme biraz daha hızlanırken ülkemizi derinden sarsan deprem felaketi sonrasında bu husus tamamen odak noktası oldu.
İnşaat sektörü kendi içerisinde birbirinden farklı uzmanlık alanları içerir, bir alanda faaliyet götsen firma usta yâda kişi diğer alanlarında ancak kimsen bilgi sahibi olabilir tamamına hakim olamaz. İnşaatın yâda binanın konumu, görünüşü, iç dizaynı, kullanışlığı ve diğer donanımlarının her birine her usta kendi bilgi ve becerisini yansıtır. İnşaat sektöründeki bizim faaliyet alanımız ise alt yapı ve kanalizasyon faaliyetidir. Alt yapı ve kanalizasyon içerisinde, atık su tesisatı, temiz su tesisatı, drenaj sistemi ve izolasyondur. İzolasyon da yine bir alt yapı işidir, binanın temelinin altında bulunur. Temelden yâda tabandan gelen, duvardan veya yanlardan gelen suların binaya girmesini önler. Binaya giren suların önlenmesi için inşaatın başlangıcında gerekli çalışmalar yapılır ancak suya karşı koymak zor olduğu için sonrasında yine sıkıntılar ortaya çıkabilir. İşte bu noktada bizim uzmanlık alanımız olan bina ve yapılara sonradan yapılan drenaj ve izolasyon çalışmaları önem kazanmaktadır.
Binada sonradan yapılacak olan drenaj ve izolasyon çalışmaları inşaat aşamasında yapılan çalışmalar oldukça zordur. İnşaatın başlangıcında ortada henüz bir bina dahi yokken bu tarz çalışmaları yapmak kolay olduğu için maliyet olarak da daha uygundur. Şimdi netice itibariyle sonradan yapılmış bir binada meydana gelen temelden su çıkma problemi nasıl çözülür onu anlatmaya çalışalım.
Zeminden, yani binanın tabanındaki betondan çıkan suların birçok sebebi vardır. Bunların hepsini ayrı ayrı diğer makalelerimizde teferruatlı bir şekilde ele aldık, aşağıdaki soruların cevaplarını bu makaleler içerisinde bulabilirisiniz.
- Temeli su alan binanın ömrü
- Binanın altından su çıkması deprem
- Binanın temeli su alırsa ne olur
- Bina temelden su alıyor ne yapabilirim
- Zeminden gelen su Nasıl Önlenir
- Temel kazısında su çıkması
- Yağmur suyu bina temeline zarar verir mi
Temeli su alan binanın ömrü
Bina ve yapıların birleşenleri arasında temel, kolan, kiriç duvar, boya, çatı, sıva, dekorasyon, dış cephe ve benzeri şeyler vardır. Temelin su alması ise burada binanın tamamını yani binanın ömrünü etkileyeceği gibi sadece alt katlarla sınırlı olmak üzere zemin, yalıtım, sıva, boyayı da etkileyebilir. Binaların ve yapıların bir çoğunun temeli kurudur, toprağı kazdığımız zaman her zaman zeminde su, ıslaklık yada nem olmaz. Kuru zeminde bulunan binaların temelindeki betonların ömrü doğal olarak daha uzun olur. Bu durum binanın ömrünün uzun olması ile doğrudan ilişkilidir. Zeminde su olduğu zaman binanın bastığı toprakta yada kayaçlarda çözülmelere ve gevşemeler olur, binanı temelinde çürüme ve zayıflamalar olur. bu yüzden binanın zeminden suyu uzaklaştırmak gerekir.
Binanın altından su çıkması deprem
Depremden zarar görüp görmeme durumu binanın sağlamlığı ile ilgilidir. Binanın kolonları ve kirişlerini sağlam olması elbette gerekir. ancak binanın temelinin de sağlam ve zemininde stabil olması gerekir. bu da binanı temeline gelen suların uzaklaştırılması ile mümkündür.